Nieuws Driekwart van Nijmeegse studenten uitgebuit

Driekwart van Nijmeegse studenten uitgebuit

*NIJMEGEN – Al jaren voert "Studentenvakbond AKKU":http://www.studentenvakbondakku.nl actie voor voldoende betaalbare en kwalitatief hoogwaardige woonruimte voor studenten. Deze situatie is nog lang niet bereikt. Dit blijkt uit de resultaten van het "Check je Kameronderzoek":http://www.checkjekamer.nl/ van de Landelijke Studenten Vakbond ("LSVb":http://www.lsvb.nl/) onder 2.475 Nijmeegse studenten. Maar liefst 75% van de Nijmeegse studenten betaalt te veel huur voor hun kamer. Het gaat hier om een gemiddeld bedrag van ruim 78 euro per maand.*

”Wij zijn geschokt door deze cijfers. Kamernood met als gevolg uitbuiting van studenten is een enorm probleem dat direct de onverdeelde aandacht moet krijgen van gemeente, onderwijsinstellingen en de studentenhuisvester in Nijmegen.”, aldus Jonas Sweep, voorzitter "Studentenvakbond AKKU":http://www.studentenvakbondakku.nl. In de gemeente Nijmegen zijn op dit moment, op initiatief van "AKKU":http://www.studentenvakbondakku.nl, huurteams actief. Afgelopen jaar hebben zij 113 huurders geholpen om te hoge huren aan te pakken. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Het werkelijke probleem treft veel meer mensen. ”Huurteams komen weliswaar voor in het coalitieakkoord van de gemeente maar er moet direct meer gebeuren om deze misstanden aan te pakken. In geouwehoer kun je niet wonen!”, vervolgt een boze Sweep, refererend aan Jan Schaefer.

De "LSVb":http://www.lsvb.nl/ pleitte vandaag bij de presentatie van het rapport voor het instellen van huurteams in álle grote steden. Huurteams helpen studenten wanneer zij teveel huur betalen of een ander geschil met hun huisbaas hebben. Bovendien pleit de "LSVb":http://www.lsvb.nl/ voor huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte.

Om meer aandacht te vragen voor de misstanden op de studentenwoningmarkt heeft de "LSVb":http://www.lsvb.nl/ op het Plein in Den Haag een heuse studentenkamer nagebouwd. Aan de hand van deze reconstructie werden de aanwezige politici aan de tand gevoeld over hun kennis van studentenhuisvesting. Tot slot kregen de aanwezige politici elk een exemplaar van het "Check je Kamer":http://www.checkjekamer.nl overhandigd, zodat zij kennis konden nemen van de schokkende cijfers.