Nieuws Huisjesmelkers aan de schandpaal

Huisjesmelkers aan de schandpaal

De jongerenafdeling van de SP plakt posters op Utrechtse studentenhuizen waarvan ze de eigenaar als huisjesmelker betitelt.

Sinds dinsdag prijkt op de voordeur aan de Acaciastraat een felblauwe poster met de content:encoded ?Kamer huren? Laat je hier niet uitmelken!’ Bewoners Esken van der Velden en Jules Kerckhoffs hebben geen problemen met de actie. ‘Waarschuwen is wel het minste dat je kunt doen.’

De SP-jongeren beplakten deze week in overleg met de bewoners vijftien studentenhuizen, overwegend in de wijken langs de Amsterdamsestraatweg. De timing is goed gekozen: aan het begin van het nieuwe collegejaar zoeken massa?s studenten een dak boven het hoofd. De wachtlijst van verhuurder SSH is opgelopen naar zestien maanden vanwege het grote aantal nieuwe inschrijvingen aan de universiteit en hogeschool.

Volgens Cindy van Rooijen van de SP maken huisbazen, die geen onderhoud plegen en hoge huren vragen, hier op grote schaal misbruik van. ‘De laatste maanden steken de klachten over met title Chang weer de kop op.’ Via de website www.melkpunt.nl roept Van Rooijen op om meer misstanden te melden.

Zakenpartner Wüst van huizenbaas Chang heeft de posters nog niet gezien en haalt de schouders op. ‘Wij zijn dit soort acties gewend. Er komen weer verkiezingen aan en dit is een nieuwe SP-stunt.’

Eigenarenvereniging Vastgoed heeft gemengde gevoelens bij de posteractie, reageert Joël Scherrenberg. ‘Ik heb er geen probleem mee dat er aandacht is voor huiseigenaren die willens en wetens de regels overtreden. Maar op deze manier nagel je iemand wel erg publiekelijk aan de schandpaal. Je moet zeker weten dat het mis is, want je bent eigen rechter aan het spelen. Wij raden huurders aan om naar de huurcommissie te stappen.

Bron: www.trajectum.nl