Nieuws Huizen leveren steeds minder op

Huizen leveren steeds minder op

UTRECHT – De woningprijzen in Utrecht en omliggende plaatsen zijn het afgelopen kwartaal met 4,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder; en 2,9 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2008.

Voor honderden kantoren zal dit jaar het (neon) licht uitgaan. Door te weinig werk leggen ze het loodje. Dat blijkt uit cijfers die makelaarskoepel NVM gisteren presenteerde.

Daarmee doet Midden-Nederland het niettemin een stuk beter dan bijvoorbeeld de regio Amsterdam waar de huizen gemiddeld 7,7 procent goedkoper werden.

De verschillen zijn echter groot per prijsklasse en per plaats, per wijk en zelfs per straat. Zo staan de prijzen van woningen boven 375.000 euro veel meer onder druk dan van huizen rond de twee ton. Die laatste stijgen zelfs in waarde. De geringe verkoop van fors in prijs gedaalde dure huizen flatteert de gemiddelde verkoopprijs in de stad Utrecht. Daardoor klom de gemiddelde huizenprijs in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs met 1,3procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt althans uit een nadere analyse van de NVM-cijfers door makelaar Joel Scherrenberg. De prijsontwikkeling in omliggende plaatsen als Nieuwegein, Zeist en Maarssen trok het gemiddelde naar beneden.

Het totaal aantal huizen dat verkocht werd in de regio Utrecht, halveerde bijna in een jaar tijd. In het eerste kwartaal van 2008 wisselden nog 2099 huizen van eigenaar. In de afgelopen drie maanden waren dat er 1074. De looptijd, de duur dat huizen te koop staan, liep op naar tweeënhalve maand gemiddeld. Ook hier geldt dat de verkoop van duurdere huizen moeilijker is en dus meer tijd vergt.

Volgens Jan Paul Welten van Brecheisen makelaardij is van een forse prijsval in Utrecht en omgeving in de afgelopen maanden in elk geval geen sprake geweest. Hij verwacht dat de verkopen de komende maanden aantrekken, omdat volgens hem duidelijk wordt dat het geen zin heeft langer te wachten op verder dalende woningprijzen. Uit de woningmarktanalyse van Brecheisen blijkt onder meer dat in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern alsook in IJsselstein de prijzen in het goedkopere segment zelfs stegen.

Bron: AD/UN