Nieuws Kwart studenten botst met huisbaas

Kwart studenten botst met huisbaas

*Minstens een kwart (23 procent) van de studenten op kamers had afgelopen jaar problemen met zijn huisbaas. De Huurcommissie had hen daarbij van dienst kunnen gaan.*

Dat blijkt uit onderzoek door bureau Intomart GfK onder 300 studenten in opdracht van de Huurcommissie, die bindende uitspraken doet bij conflicten tussen huurders en verhuurders. De commissie roept huurders op eerder voor hun rechten op te komen, bijvoorbeeld wanneer de huurprijs te hoog is. Driekwart van de studenten liet na bij dit probleem de hulp van de Huurcommissie in te roepen.

Onbekendheid met het bestaan van de Huurcommissie en haar diensten (28 procent), een onderdeel van het ministerie van VROM, speelt daarbij een grote rol. Maar blijkens het onderzoek van Intomart heerst bij meer dan een kwart ook angst om bij het inschakelen van de commissie uit de (studenten)woning gezet te worden.

In 2009 kreeg de Huurcommissie over de toetsing aanvangshuurprijs 1.820 zaken binnen (van de 15.649 in totaal). Voor ruim driekwart van de huurders werd de huur tot 326 euro per maand verlaagd, zo bleek eerder uit het jaarverslag 2009.
Bij een huurovereenkomst die al langer dan een half jaar liep, was dat percentage 43 procent. De huur daalde in die gevallen met gemiddeld 70 euro per maand.

Bron: "Spits":http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/10/kwart_studenten_botst_met_huis.html