SSH was de rechtszaak gestart tegen een aantal bewoners van het studentencomplex aan de Cambridgelaan. De bewoners weigerden het aanbod van de SSH om een nieuw huurcontract te ondertekenen met campusclausule. SSH is door de rechter in het gelijk gesteld. De bewoners moeten volgens de rechter het campuscontract ondertekenen of de woonruimte voor 1 mei 2012 verlaten.
Het vonnis
De rechter oordeelde dat de woonruimte aan de Cambridgelaan bedoeld is voor studenten. Omdat er in Utrecht sprake is van een kamertekort, is het cruciaal dat afgestudeerden doorstromen naar andere woonruimte. Daarom is het aanbod van de SSH aan de bewoners om een campuscontract te ondertekenen volgens de rechter redelijk te noemen. De SSH mag het huurcontract ontbinden van de bewoners die het campuscontract niet ondertekenen.
Campuscontracten voor Cambridgelaanbewoners
SSH heeft in 2006 het campuscontract ingevoerd op het complex. Daarvóór moesten bewoners ook al aantonen dat ze student waren om daar te kunnen wonen. In 2010 heeft deSSH alle bewoners die nog geen campuscontract hadden aangeschreven gevraagd aan te tonen dat zij nog steeds studeerden. Ieder die studeerde, kreeg het aanbod een campuscontract te ondertekenen. Degenen die niet meer studeerden, kregen een jaar de tijd om andere woonruimte te zoeken.
Doorstroming door campuscontract
Het is cruciaal dat studentenkamers en -woningen bewoond worden door de doelgroep waarvoor ze bestemd zijn: studenten. De woningnood onder studenten is hoog. Afgestudeerden houden woonruimte bezet die niet voor hen bedoeld is en moeten daarom doorstromen naar woonruimte elders. Om de doorstroming te bevorderen, sluit SSHcampuscontracten af met bewoners in de Uithof, IBB, TWC en Stadspanden. Vanaf 2012 zal de SSH het campuscontract bij alle complexen en panden invoeren die bedoeld zijn voor studenten.