Nieuws Utrechtse regels voor vestigen studentenhuis versoepeld

Utrechtse regels voor vestigen studentenhuis versoepeld

Het wordt voor huiseigenaren iets aantrekkelijker om hun Utrechtse woning te verbouwen tot studentenhuis. De meeste eigenaren hoeven vanaf 4 maart niet meer de 20.000 euro compensatiegeld aan de gemeente te betalen voor een zogenoemde omzetvergunning.
Het stadsbestuur vervangt deze automatische heffing door een beoordeling per geval. Utrecht moest de regels wel versoepelen na kritiek van de rechtbank en de Raad van State.

De heffing op omzetvergunningen is bedoeld als wapen tegen huisjesmelkers. Die veranderen, zo vindt het gemeentebestuur, het karakter van sommige wijken door er grote aantallen studentenhuizen te vestigen. Vooral in Zuilen, Ondiep, Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven klagen bewoners over deze ontwikkeling.

Een ambtelijke commissie beoordeelt vanaf nu elke aanvraag op het belang van de aanvrager, het belang voor de volkshuisvesting, de leefbaarheid in de betreffende wijk en de vraag of ouders voor hun studerende kind iets kopen. Hoeveel huiseigenaren van de versoepeling profiteren, is onduidelijk.

Bron: AD/UN