Nieuws Allemaal twintigers, maar niemand om mee te spelen

Allemaal twintigers, maar niemand om mee te spelen

*UTRECHT – Wie een tijdje niet op de Utrechtse Maria van Hongarijedreef is geweest, wacht een verrassing. De straat in Overvecht lijkt net een studentencampus. Door: Daan Wiegerinck*

Voorheen bepaalden vooral schotelantennes het straatbeeld. Nu springen vooral de vele fietsen langs de flat in het oog, de balkons waarop studenten met hun neus in de boeken zitten en de opgestapelde kratjes bier. Uit openstaande ramen klinkt zachtjes popmuziek.

Nog wel, want eind dit jaar of begin volgend jaar gaande zes vierhoogflats van Mitros met in totaal 304 huurwoningen tegen de grond. Ze moeten plaatsmaken voor 300 nieuwe woningen, waarvan een derde huur en de rest vrijesectorhuur en -koop.

In afwachting van de sloop hebben de flats afgelopen twee jaar nieuwe, tijdelijke bewoners gekregen: 324 studenten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de flats al in september gesloopt zouden worden. Doordat dat plan financieel niet haalbaal bleek, kunnen de studenten nu in ieder geval tot december aan de dreef blijven wonen.

De sfeer in de straat is door de komst van de studenten nogal veranderd, vertelt de 16-jarige Sema Ozpinar, die al tien jaar in de straat woont: ”Vroeger speelden hier allemaal kinderen op het plein, nu zijn er vooral voetballende Nederlandse jongens. Maar dat is wel leuk hoor, die kinderen schreeuwden altijd.”

*Nieuwe buren*
Ook bewoonster Jasamila Uattouch is te spreken over haar nieuwe buren. In de afgelopen twee jaar kon ze nog geen nieuwe woning vinden. Nu is ze nog de enige oorspronkelijke bewoner in haar flat: ”Vooral voor de veiligheid is het fijn. Anders was het hier wel erg leeg geworden, dan had iedereen zo naar binnen gekund. Nu wordt er beter opgelet.”

Het zoontje van bewoner Abdrezak el Hadaf is volgens zijn vader wel een beetje verdrietig om het vertrek van zijn buren. Al die spelende kindjes op het plein waren zijn vriendjes. Nu zijn er bijna geen kinderen meer: ”Ineens zijn het allemaal twintigers en heeft hij niemand in de wijk om mee te spelen.”

De studenten zijn door de SSH ondergebracht in de wijk. Voor Utrechtse begrippen zijn de huurprijzen laag, variërend van 185 euro tot 269 euro per maand. Daar staat tegenover dat de studenten een tijdelijk wooncontract hebben. Iedere dag kan de telefoon gaan: u moet over drie maanden het huis uit zijn. Als het eenmaal zover is, zoekt de SSH wel een nieuw onderkomen.

Een van die nieuwe bewoners is de 21-jarige Annelee Zomer. De studente woont bijna twee jaar in de straat. In die tijd werd er ingebroken en er vloog een aantal keer een steen door haar ruit. ”Dat deden de rondhangende jongens hier voor de deur. Volgens mij waren ze boos op ons, omdat wij hun huizen zouden hebben afgepakt.”

Desalniettemin vindt ze de sfeer in de wijk ‘relaxed’: ”De wijk leeft echt op. In het begin was het een beetje saai. Nu zie je overal studenten en zijn er feestjes in de straat. Goed, af en toe geeft dat wat geluidsoverlast maar dat hoort natuurlijk bij studenten.”

Ook Joost Geerts (19), student aan de Hogeschool Utrecht, vindt het gezellig aan de Maria van Hongarijedreef: ”Je leert via huisgenoten snel andere studenten in de straat kennen.”

Wel vindt hij het jammer dat hij waarschijnlijk eind dit jaar moet verhuizen: ”Het is hier spotgoedkoop en je weet niet waar je later terecht gaat komen. Maar ja, dat hoort bij het tijdelijke wonen.”

Eind 2010 moeten de nieuwe woningen worden opgeleverd. Op basis van bewonersonderzoek verwacht Mitros dat een kwart van de oorspronkelijke bewoners zal terugkeren naar de straat.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad, 10 mei 2010