Ik heb een kamer gevonden!

Ik heb een kamer gevonden!

Je hebt een kamer gevonden! Hoe nu verder?

Voor de huurprijs van een kamer geldt vanuit de wet een ‘maximaal toegestane huurprijs’. 69% van de studenten in Utrecht betaalt een te hoge huur. Grote kans dat jij een van hen bent. Wil je weten of je ook te veel huur betaalt? Doe de puntencheck op deze website en je weet het meteen!

10 gouden regels

  1. Je kunt de huurprijs van je zelfstandige woning, kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen altijd laten controleren door de Huurcommissie, zéér grote kans dat je minder huur gaat betalen.
  2. Als je een inclusief-prijs betaalt, laat je huur dan splitsen door de Huurcommissie. Dat levert heel veel op!
  3. Je hoeft geen nieuw contract te tekenen als je huisbaas dat vraagt, alleen als het een redelijk aanbod is. Een hogere huurprijs of servicekosten vallen hier nooit onder!
  4. Bij een huurcontract voor bepaalde tijd moet de verhuurder minimaal een maand voor de einddatum je laten weten of je daadwerkelijk je kamer uit moet. Doet de verhuurder dit niet? Dan word je contract automatisch omgezet naar onbepaalde tijd.
  5. De opzegtermijn voor de verhuurder is bij contracten voor onbepaalde tijd minimaal 3 maanden, met een maand extra voor elk jaar dat je er woont tot maximaal een half jaar.
  6. Als je huisbaas je huis wil verkopen, hoef jij niet je kamer uit. Je krijgt alleen een andere huisbaas.
  7. Als je huisbaas de huur opzegt, hoef jij niet je kamer uit. Je huisbaas moet eerst de rechter overtuigen dat hij mag opzeggen.
  8. Geen contract? Je hebt tóch gewoon huurrechten! Zorg wel dat je kunt bewijzen dat je huur betaalt.
  9. Word geen hoofdhuurder zonder waterdicht contract. Je wilt niet verantwoordelijk zijn voor de huur van je huisgenoten.
  10. Als je de huur per maand betaalt, heb je altijd één maand opzegtermijn. Ongeacht wat er in je contract staat.

Vergeet ook niet in het menu hier links te kijken voor belangrijke feiten en voorbeelden omtrent je huurcontract, extra kosten die daarbij komen kijken en eventuele huurtoeslag!