Ken je rechten Eventuele extra contractkosten

Eventuele extra contractkosten

Een huurcontract is niet het enige wat er komt kijken bij het krijgen van een (nieuwe) kamer. Er komen vaak nog enkele extra kosten bij kijken die je niet moet vergeten! Dit zijn allemaal eenmalige kosten.

Contractkosten

Contractkosten, ook wel administratiekosten genoemd, worden soms door de verhuurder in rekening gebracht als er extra kosten zijn gemaakt voor bijvoorbeeld de opmaak van het huurcontract, de bezichtiging van de kamer of het maken van sleutels. De hoogte van deze kosten varieert. Als je het niet eens bent met de contractkosten, kun je het aan de rechter voorleggen. In de praktijk worden contractkosten, afhankelijk van wat daarvoor gedaan wordt, tussen de € 50 en € 120 door de rechter redelijk bevonden. De rechter kan deze zaken echter ook zien als onderdeel van de verhuurderstaak.

Borg

Verhuurders vragen meestal een borg. Dit is een bedrag dat je na afloop van de huurovereenkomst terugkrijgt als je de kamer in goede staat achter laat. In de praktijk wordt een bedrag van 1 à 2 maanden kale huur2 redelijk bevonden door de rechter. Vraag om een kwitantie als je de borg contant betaalt, zodat je de betaling altijd kunt bewijzen. Maak goede afspraken over de teruggave van de borg en betaal geen borg als je de kamer nog niet hebt gezien!

Controleer de opnamestaat goed. Dat is een document waarin de staat van de kamer wordt beschreven. Je moet de kamer in dezelfde staat achterlaten bij het einde van de huurovereenkomst. LET OP: Als er geen opnamestaat is, moet de verhuurder in het geval van een conflict kunnen aantonen dat de kamer niet in dezelfde staat is achtergelaten.

Sleutelgeld

Soms wil een verhuurder de kamer alleen verhuren als je daarvoor eenmalig een bedrag betaalt (naast de huurprijs en de borg). Dit heet sleutelgeld en het is wettelijk niet toegestaan dit te vragen. Je betaalt namelijk iets waarvoor je niets terugkrijgt.

Als je sleutelgeld betaald hebt, kun je dit terugvorderen in een juridische procedure. Je moet wel kunnen bewijzen met een kwitantie of getuigenverklaringen dat je betaald hebt.

Overnamekosten

Overnamekosten betaal je voor zaken die je van de vertrekkende huurder overneemt, zoals bijvoorbeeld gordijnen. Je bent echter niet verplicht om spullen over te nemen. Informeer bij de verhuurder of je de spullen wel mág overnemen. Een zelfgebouwde hoogslaper die zonder toestemming is geplaatst, moet je anders misschien weer afbreken!

Ook de verhuurder kan overnamekosten vragen, voor bijvoorbeeld een gaskachel. Deze kachel wordt jouw eigendom, daarom hoef je er geen huur voor te betalen. Iets wat aan het huis vast zit, kan niet verkocht worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet voor de overname van een wastafel te betalen.

Als je het idee hebt dat je te veel overnamekosten moet betalen, kun je een juridische procedure starten. Voor meer informatie, neem contact op met Normalehuur.