Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurlasten. Je kunt huurtoeslag aanvragen als je huurder bent van een zelfstandige woonruimte: je hebt een eigen keuken, toilet en voordeur. Als je een kamer huurt, heb je geen recht op huurtoeslag, behalve als je in een door het ministerie van BZK aangewezen wooneenheid woont. Of dat zo is, kun je navragen bij je verhuurder.

Voor het ontvangen van huurtoeslag zijn voorwaarden gesteld aan de huurprijs. Je komt als huurder van 18 t/m 22 jaar in aanmerking voor huurtoeslag als de rekenhuur (kale huur plus een deel van de servicekosten) niet hoger is dan € 424,44 Huurders van 23 t/m 65 jaar komen in aanmerking voor huurtoeslag als de rekenhuur niet hoger is dan € 710,68 (prijspeil 2019). Bovendien moet de rekenhuur minimaal € 225,08 bedragen om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Andere voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag hebben te maken met je vermogen en je inkomen.

De aanvraag van huurtoeslag gaat via de Belastingdienst. Je kunt het aanvraagprogramma downloaden van www.toeslagen.nl of een aanvraagformulier bestellen bij de belastingtelefoon. Hier kun je een proefberekening maken.