Huurcontract

Als je een leuke kamer hebt gevonden, moet je met de verhuurder tot overeenstemming komen. Je moet je afspraken vastleggen in een schriftelijk huurcontract. Een mondelinge huurovereenkomst is rechtsgeldig, maar wordt erg sterk afgeraden. Bij problemen kun je namelijk bijna niet bewijzen wat er overeengekomen is, of zelfs dat er een overeenkomst bestaat.

Met ons standaard huurcontract weet je zeker dat je een degelijk contract gebruikt. Een huurcontract mag namelijk niet in strijd met de wet zijn. Als er in het huurcontract tussen jou en de verhuurder bepalingen staan die niet volgens de wet zijn, gelden die bepalingen niet. De rest van het huurcontract blijft wel gewoon gelden. De regels over huurverhogingen en onderhoudsverplichtingen, en over het beëindigen van een huurcontract gelden altijd, ook als er in het huurcontract iets anders staat. In enkele gevallen mag de verhuurder wel van de regels afwijken, als dat in jouw voordeel is. Het is altijd verstandig om je huurcontract goed door te lezen. Met eventuele vragen over het contract kun je terecht bij Normalehuur.

Lees in deze checklist wat er in ieder geval in een huurcontract hoort te staan.

  • De naam van de verhuurder.
  • De naam van de eigenaar van de woonruimte.
  • De naam van de huurder.
  • De omschrijving van de woonruimte (adres, oppervlakte, welke verdieping, voor- of achterzijde van de woning).
  • De ingangsdatum van de huurperiode (bij een tijdelijk contract: op welke wettelijke grond het een tijdelijk contract is en wat de einddatum is). Zie ook ‘huuropzegging van een tijdelijke kamer
  • De huurprijs per betalingstermijn (een betalingstermijn mag maximaal drie maanden zijn, maar is meestal 1 maand).
  • De vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten per maand (en wat die bijkomende leveringen en diensten zijn, plus hoeveel je voor wat betaalt).

Het contract moet zowel door jou als de verhuurder zijn ondertekend, inclusief datum en plaats van ondertekening. Door dit in tweevoud te doen, kunnen zowel jij als de verhuurder een exemplaar houden.

Voorbeelden van contracten

Er kunnen ook eenmalige extra kosten komen kijken bij het tekenen van een contract. Kijk hier voor wat deze kunnen zijn.