Nieuws Gevluchte studenten breken in in eigen huis

Gevluchte studenten breken in in eigen huis

*De voor de roemruchte Utrechtse huisjesmelker W. Vloet uit hun huis gevluchte studenten, hebben dinsdag hun eigen huis leeggeroofd. Omdat de huisbaas de sloten had vervangen, moest er een ladder aan te pas komen om het studentenhuis binnen te komen.*

Het is een vreemd tafereel op De Griftstraat in Wittevrouwen. Vijf studenten halen met hulp van vrienden en ouders collectief hun huis leeg, nadat ze eerst met een ladder via de huiskamer zijn binnengedrongen.

Het is het nieuwste hoofdstuk in een bizar conflict tussen de bewoners van het studentenhuis en de roemruchte Utrechtse huisbaas W. Vloet. Wat begint als een conflict over de energierekening en een huurverhoging, eindigt in doodsbedreiging, met poep ingesmeerde muren en studenten die uit pure wanhoop inbreken in hun eigen huis.

In het trapgat duwen
Het is niet de eerste keer dat de inmiddels 76-jarige Vloet hoofdrolspeler is een bizar huurdersconflict dat escaleert. Ruim tien jaar geleden maakte het U-blad al melding van vier studentes, die uit angst voor Vloet hun huis uitvluchtten en een rechtszaak aanspanden tegen de huisbaas. Volgens de studenten sloot Vloet de verwarming af, verdween er post en werd de deur van de wc afgesloten.

Bij het incident uit 2001 molesteert Vloet ook nog eens een van de studentes. Hij slaat en schopt de bewoonster en probeert haar in het trapgat te duwen. Gelukkig kunnen medebewoners op tijd tussenbeide komen.

Het is lang niet het enige incident met Vloet, eigenaar van circa 40 panden in de regio Utrecht, waaronder het gekraakte Ubicapand op de Ganzenmarkt, in de hoofdrol. Zoek op Google naar Vloet en je trekt een beerput open waar je U tegen zegt. Hij is al eens veroordeeld voor fraude, lokaalvredebreuk en mishandeling van een huurder.

Onlangs was het weer eens raak. Vijf bewoners van een studentenhuis aan de Griftstraat in Wittevrouwen vluchtten ?s nachts uit hun huis na maandenlange intimidatie door huisbaas Vloet.

Afgelopen weekend doet een van de bewoners zijn verhaal over het ?criminele, asociale, infantiele en immorele gedrag? van Vloet op GeenStijl. Een conflict over een volgens de studenten onterecht hoge energierekening en 10 procent huurverhoging was voor Vloet aanleiding om een bewoonster van het huis zwaar te intimideren.

‘Ik kom je het huis uitrammen’
GeenStijl heeft van een van de bewoners een voicemail (mp3) gekregen waarin Vloet de bewoonster uitmaakt voor ?slet? en dreigt haar ?persoonlijk uit huis te komen rammen? als ze de rekening niet betaalt.

De bewoners hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen vanwege de bedreiging en omdat ze zonder energie zitten. De energieleverancier heeft het huis afgesloten omdat Vloet de rekening niet betaalt. Via de rechter dwingen de bewoners af dat de stroom weer aangesloten wordt. De bedreigde bewoonster is inmiddels uit huis getrokken, bang door de voortdurende bedreigingen.

Begin mei gebeurt er volgens iets waardoor de andere bewoners besluiten de biezen te pakken. Vloet dringt het huis binnen, en maakt stampij in het huis. Met een deurklink zou hij een van de bewoners hebben bedreigd, waarop de bewoners gezamenlijk besluiten het huis te verlaten en elders te slapen.

Poep op de muur
De dag erna willen de bewoners hun spullen ophalen, maar treffen ze een ravage aan, schrijft de student op GeenStijl. "De avond ervoor was er glas stuk gegooid in de gang, was er over het fornuis heen geplast en was de gang overhoop gehaald. De dag daarna was de wantoestand nog groter: er was poep op de muren van de wc, in de koelkast, en in de woonkamer gesmeerd. Hierop is iedereen begonnen met het weghalen van de spullen. Toen we dit afgelopen zaterdag aan het doen waren kwam Vloet regelmatig lachend langsfietsen.?

Een paar dagen later zitten er nieuwe sloten op het huis. De belangrijkste spullen hadden de studenten al eerder meegenomen, maar andere spullen zijn voor hen niet toegankelijk. Kleding, administratie, studieboeken: onbereikbaar.

Met een ladder naar binnen
Afgelopen dinsdag was de maat vol voor de studenten. Ze gaan met een ladder naar hun huis op de Griftstraat om hun eigendommen op te halen. Aanstaande vrijdag dient nog wel een kort geding, waarin de studenten eisen toegang te krijgen tot hun woning, maar dat is nu niet meer nodig.

Een van de bewoners die DUB sprak, woont vanwege zijn uitsluiting momenteel bij zijn vriendin in Utrecht. ?Ik heb geluk gehad dat ik ergens terecht kan, anders was ik al twee weken dakloos geweest.?

De bewoners hebben aangifte gedaan tegen Vloet, maar echt veel schot in de zaak zit er niet. ?Ik heb gisteren de hele dag met de politie gebeld, maar ze kunnen me niks vertellen.? Erg frustrerend, zo zegt de bewoner, die zich ?machteloos? en ?in de kou gelaten? voelt.

‘Vloet is een veelpleger’
De bewoner vindt het erg jammer dat Vloet telkens wegkomt met zijn acties. ?Hij weet heel goed dat de rechter elke zaak apart bekijkt en dat er niet naar het grote geheel gekeken wordt. Het is erg jammer dat niemand zegt: goh, deze man doet de maatschappij heel veel schade aan, daar moet hij voor berecht worden. In mijn ogen moet hij als een veelpleger beschouwd worden.?

We hebben meermaals geprobeerd contact op te nemen met Vloet, die kantoor houdt aan de Wittevrouwensingel. Zijn mobiele nummer staat alleen continu uit, en het is niet mogelijk zijn voicemail in te spreken. Tegen een verslaggever van De Nieuwe Utrechter, die Vloet opwachtte bij zijn kantoor, zweeg Vloet (zie filmpje onder het artikel).

Vraag is of Vloet de juiste vergunningen heeft om de woning van de gevluchte bewoners te verhuren. De advocaat van de gevluchte bewoners zei gisteren in AD/UN dat hij vernomen heeft dat Vloet de benodigde omzetvergunning en brandvergunning voor de woning niet heeft.

Gemeente kan weinig doen
Een woordvoerder van wethouder Wonen Harrie Bosch laat weten dat van sommige van Vloets panden onduidelijk is of de benodigde vergunningen er zijn. Vloet is van sommige panden al vanaf de jaren zestig eigenaar. In die gevallen moet in het papieren kadaster gekeken worden en dat kost tijd, vertelt de woordvoerder.

De gemeente heeft beperkte mogelijkheden om huisjesmelkers als Vloet aan te pakken, benadrukt de woordvoerder. ?Het blijft een private overeenkomst tussen huurder en verhuurder.? Bovendien is het intrekken van vergunningen dat zorgvuldig besloten moet worden, omdat het ook voor huurders ongunstig is. Die staan dan opeens op straat, aldus de woordvoerder. Ze adviseert slachtoffers van huisjesmelkers naar de Huurcommissie, de politie of de rechter te stappen als dat nodig is.

De gemeente moet het huisjesmelkers als Vloet veel moeilijker maken, vindt PvdA-raadslid Marleen Hage. ?Je moet ze zo dwarszitten dat ze geen huurder meer willen zijn in Utrecht.?

Door het tekort aan studentenkamers is het lastiger om huisjesmelkers aan te pakken, zegt Hage. ?Voor elke student die vertrekt staan er tien in de rij.? Reden te meer waarom de gemeente Vloet het leven onmogelijk moet maken.

Actie
Hage stelde raadsvragen naar aanleiding van het laatste incident met huisbaas Vloet. Ze vindt dat wethouder Bosch harder moet optreden tegen mensen als Vloet. ?Dit is geen bijzonder geval, dit is een structureel probleem. Hoeveel mensen moet hij nog van de trap gooien voordat we als samenleving in actie komen??

Om aan te tonen dat de intimidatie van Vloet structureel is, voert Hage momenteel gesprekken met anderen die in een pand van Vloet wonen of woonden.

Studenten die te maken hebben met een malafide huisbazen moeten juridische stappen ondernemen, en niet weglopen, adviseert Haage. "Anders gaat het maar door. Pas als ze een tik op de neus krijgen dan stoppen ze er misschien mee."

Bron: "DUB.UU.NL":http://dub.uu.nl/content:encoded/gevluchte-studenten-breken-eigen-huis