Nieuws Huurteam na jaren van lobby eindelijk aan de slag

Huurteam na jaren van lobby eindelijk aan de slag

*UTRECHT – Het Utrechtse huurteam gaat vanaf vandaag dan echt aan de slag. USF Studentenbelangen is enorm blij dat dit initiatief, na jaren van lobby bij de gemeente Utrecht, dan eindelijk van start kan gaan. Dit zal het voor studenten een stuk aantrekkelijker maken om daadwerkelijk hun huur te gaan verlagen naar een redelijke prijs.*

Gemiddeld betaalt een student meer dan honderd euro per maand meer dan de wettelijk maximaal toegestane huurprijs. Er bestaan mogelijkheden voor studenten om dit aan te kaarten, maar het blijkt dat één op de vier studenten dit niet doet uit angst voor represailles van de huisbaas, blijkt uit eerder onderzoek van USF Studentenbelangen onder ruim vijfhonderd studenten.

Voorzitter USF Studentenbelangen Joanna O’ Connor: ”Het blijkt dat studenten niet voldoende op de hoogte zijn van hun huurrechten. Het huurteam gaat actief aan de slag om deze rechten bekend te maken bij studenten en om hen te helpen huurverlaging te krijgen bij hun huisbaas. Met title nu de kamernood zo hoog is, zijn wij blij dat het huurteam de misstanden rondom de kamerhuur in Utrecht tegen zal gaan.”

In 2009 heeft USF Studentenbelangen samen met andere partijen het rapport ‘Toekomst Studentenhuisvesting Utrecht’ overhandigd aan de gemeente Utrecht. In dit rapport werd onder andere geadviseerd een huurteam in Utrecht in te stellen om de misstanden op de Utrechtse kamermarkt tegen te gaan. Dit maakte de weg vrij voor definitieve toezeggingen en werd geld vrijgemaakt voor dit initiatief. Hoewel het huurteam pas vandaag echt aan de slag gaat, hebben zij met een aantal oefenkamers al geconstateerd dat veel studenten te veel huur betalen voor hun kamer. In navolging van andere steden in Nederland gaat het huurteam nu ook in Utrecht eindelijk aan de slag.

Studenten kunnen zich op verschillende manieren bij het huurteam aanmelden voor een woningoptitle: telefonisch, via de website "www.huurteam-utrecht.nl":http://www.huurteam-utrecht.nl/ of langskomen op het spreekuur. Dit is elke dinsdag en donderdag van 12 tot 17 uur in het Informatiecentrum van de gemeente Utrecht.