Nieuws Huurteam tegen misstanden kamers

Huurteam tegen misstanden kamers

*UTRECHT – wethouder Harrie Bosch heeft de aftrap gegeven voor het Huurteam Utrecht. De stad kent de meest overspannen kamermarkt van Nederland. Het tekort wordt geschat op acht procent van de kamervoorraad. Met het huurteam gaat de gemeente misstanden rond studentenkamers tegen.*

Gemiddeld vraagt een particuliere huisbaas meer dan honderd euro huur boven de wettelijk maximale huurprijs. Er zijn mogelijkheden voor de huurder om dit aan te kaarten, maar het blijkt dat een op de vier studenten dit niet doet uit angst voor represailles van de huisbaas. Ook onwetendheid en de ingewikkelde procedure bij de huurcommissie zijn redenen voor studenten om een te hoge huurprijs niet aan te vechten. Het Huurteam Utrecht is een middel om deze misstanden tegen te gaan. De gemeente Utrecht financiert het Huurteam Utrecht. De uitvoering doet Stade Advies.

Een huurteam biedt de huurder een vorm van laagdrempelige rechtshulp. Door het aanbieden van onafhankelijke begeleiding en expertise kan dit een huurder over de streep trekken om zijn of haar recht te halen. Tijdens een bezoek maakt het huurteam een puntentelling. Het aantal punten bepaalt wat de maximale huur is die voor de kamer gevraagd mag worden. Ook neemt het huurteam achterstallig onderhoud en gebreken mee. Het huurteam bekijkt ook het huurcontract en checkt of dit juridisch gezien helemaal correct is.

Studenten kunnen zich op verschillende manieren bij het huurteam aanmelden voor een woningoptitle: bellen, via de website ("www.huurteam-utrecht.nl":http://www.huurteam-utrecht.nl/) of langskomen op het spreekuur. Dit is elke dinsdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur in het Informatiecentrum van de gemeente Utrecht.

Bron: "Stadsblad":http://www.deweekkrant.nl/stadsblad_utrecht