Nieuws Huurteam Utrecht blijft zich inzetten voor huurders

Huurteam Utrecht blijft zich inzetten voor huurders

Utrecht – Ook dit jaar zet het Huurteam Utrecht zich weer volop in voor de Utrechtse student. Studenten betalen nog steeds teveel huur voor hun kamer. Door krapte op de kamermarkt blijven studenten hoge huren voor kamers accepteren. Ook worden vaak hoge bedragen gevraagd voor servicekosten en blijkt het onderhoud van de kamers soms in slechte staat.
In 2011 heeft het Huurteam 473 kamers geïnspecteerd, waaruit bleek dat de huurprijs gemiddeld ?94,- per maand te hoog lag(!) In juni verschijnt het evaluatierapport over de periode tot eind 2011, waarin alle resultaten van het Huurteam staan vermeld. Veel studenten weten niet dat zij huurbescherming hebben en dat er vanuit de wet regelgeving is over de hoogte van de huurprijs. De huurprijs voor een kamer mag titlelijk niet zomaar door een verhuurder worden bepaald. Vanuit de overheid is hiervoor een wettelijk puntensysteem ingesteld, het zogenaamde Woningwaarderingssysteem (WWS) aan de hand waarvan de maximaal redelijke huurprijs kan worden berekend. Dit is de huurprijs die een student maximaal voor de kamer hoeft te betalen.

Naast hoge huurprijzen blijft het Huurteam ook andere misstanden op de kamermarkt tegenkomen. Studenten die bijvoorbeeld alleen een mondelinge overeenkomst met de verhuurder hebben in plaats van een normaalhuurcontract, of studentenhuizen met gaten in het plafond en schimmel hoog tegen de muur. Verhuurders beloven vaak dat deze gebreken worden verholpen, maar dit blijkt helaas vaak een loze belofte. Ook blijken huurcontracten inhoudelijk fouten te bevatten, bijvoorbeeld all-in contracten waar niet is uitgesplitst wat de kale huurprijs is en wat wordt betaald aan servicekosten. Het Huurteam Utrecht blijft deze misstanden op de kamermarkt aanpakken.

Het Huurteam kan langskomen om de kamer op te meten. Aan de hand van het puntensysteem wordt de Maximaal Redelijke Huurprijs berekend. Wanneer blijkt dat de huurprijs te hoog is kan het Huurteam bij de Huurcommissie vragen om een huurverlaging. De huurprijs kan ook tijdelijk worden verlaagd wanneer blijkt dat de kamer of studentenhuis qua onderhoud gebreken vertoont.
Voor studenten is het fijn dat het Huurteam hen persoonlijke begeleiding en ondersteuning bied, omdat er best wat bij een procedure komt kijken. Het Huurteam doet de administratie en houd titlens de huurder het contact met de verhuurder. Vanaf de start van de procedure tot aan de uitspraak van de huurcommissie zijn de Huurteam medewerkers altijd bereikbaar voor vragen en voor hulp. Deze extra begeleiding is kenmerkend voor het Huurteam en wordt door studenten als positief ervaren.

TIP: Elke dinsdag en donderdag houdt het Huurteam Utrecht spreekuur bij de SSH op de Uithof tussen 09.00-17.00 uur. Tijdens dit spreekuur kunnen studenten langskomen en is er een medewerker van het Huurteam aanwezig om allerlei (huurrechtelijke) vragen te beantwoorden.

Aanmelden voor een woningoptitle kan op verschillende manieren, dit kan tijdens het spreekuur, via het aanmeldformulier op de website van het Huurteam: www.huurteam-utrecht.nl, via Twitter: HuurteamUtrecht of je kunt bellen naar 030-236 1843.