*UTRECHT – Woningcorporatie Mitros vreest dat een bende haar panden gebruikt om studenten op te lichten, nu binnen een week een twee de fraudegeval aan het licht is gekomen. Oplichters gebruikten weer een Mitrospand als lokaas voor kamerzoekers, die tot duizend euro borg betaalden voor een kamer die ze nooit krijgen. Door Nils de Kruijff.*
Dit keer gaat het om kamers in een pand aan de Zaagmolenkade in de Vogelenbuurt. Ook hebben studenten geld als borg op een rekening moeten storten en opnieuw gaat het om een pand dat in eigendom is van Mitros.
Eerder deze week betrof het een pand van woningbouwcorporatie Mitors aan de Ferdinand Bolstraat. Inmiddels is bekend dat er voor die locatie al 160 gedupeerden zijn, die mogelijk naar hun geld kunnen fluiten.
Der eerste keer bleken de oplichters in het bezit van de sleutels van het pand en dat was ook het geval met de woning aan de Zaagmolenkade. De politie heeft de rekening inmiddels laten blokkeren. Om hoeveel gedupeerden het nu gaat, kan de politie nog niet zeggen.
De politie houdt sterk rekening met het feit, dat het om dezelfde oplichters gaat. Maar woordvoerster Mieke Kort wil dat niet bevestigen. ”Het kan ook zijn dat het nu om oplichters gaat, die op het idee zijn gekomen naar aanleiding van het eerder bekend geworden geval van oplichting aan de Ferdinand Bolstraat.”
Mitros zit er enorm mee in de maag dat de sleutels van hun panden worden misbruikt door criminelen. ”Want dat het om sluwe oplichters gaat, dat staat voor ons bijna wel vast,” zegt Mitros woordvoerder Yves Vermeulen.
Dit keer ging het om een benedenwoning die leegstond en werd opgeknapt om vervolgens te worden doorverkocht. Zelfs nadat daar de sloten zijn vervangen, zijn de oplichters toch weer in staat geweest om met geïnteresseerde huurders in het pand te gaan kijken.
Hoe dat mogelijk is, daar kan Vermeulen nog geen antwoord op geven. Hij wil niet speculeren over verdachten. Er zijn meerdere mogelijkheden. Het bedrijf dat onderhoud uitvoert heeft de sleutel, de beheerder van Mitros zelf en het is niet uitgesloten dat oude huurders de sleutel van het pand hebben na laten maken, voordat ze hun sleutel bij Mitros inleverden.
”Ze gaan in elk geval heel sluw te werk. Ze bieden kamer aan in gewilde wijken aan bij studenten. De huurcontracten zien er echt uit en dan zijn kamerjagers al snel bereid om een behoorlijke borgsom te betalen.”
De politie die de zaak onderzoekt, raadt kijkers van panden aan vooraf goed na te denken, voordat ze in zee gaan met een verhuurder. ”Als het te mooi klinkt voor woorden, dan is er vaak al wat aan de hand.” En Yves Vermeulen van Mitros adviseert toekomstige kijkers van panden naar de klantenservice van Mitros te bellen als ze hun twijfels hebben.
Bron: AD Utrecht 14 januari 2010