Nieuws Ook huurteams in Utrecht

Ook huurteams in Utrecht

*Na Amsterdam, Nijmegen en Groningen, krijgt ook Utrecht zogenaamde huurteams. De teams moeten wantoestanden bij huurwoningen aanpakken.*

Ze gaan vooral kijken naar hoge huren, maar ook naar dingen als brandonveiligheid. Als het nodig is, helpen de teams ook met een procedure bij de huurcommissie.

Eind vorige maand adviseerde de commissie Toekomst Studentenhuisvesting al om huurteams op te richten, maar een eerste poging leed schipbreuk in de gemeenteraad. Nu is er wel een meerderheid en zijn de huurteams begin volgend jaar een feit.

USF Studentenbelangen maakte zich al een tijd hard voor de Huurteams. Woordvoerster Joanna O’Connor vind het dan ook ‘geweldig, supergoed nieuws’ dat het nu wel gelukt is. Er is genoeg te doen voor de teams, stelt O’Connor: ‘Gemiddeld betalen studenten 120 euro te veel voor hun kamer. In Amsterdam is het een enorm succes. Vorig jaar hebben de teams daar 3139 huurders geholpen.’

De 0huurteams zijn onderdeel van het advies van de commissie Toekomst Studentenhuisvesting onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Pieter Hooimeijer. De commissie, een initiatief van USF Studentenbelangen, de universiteit, hogeschool en studentenhuisvester SSH, voerde direct na de zomer een onderzoek uit naar knelpunten op de woningmarkt voor studenten en starters.

De commissie kwam ook tot de conclusie dat er meer gebouwd moet worden. Misstanden in de kamerverhuur gedijen doordat de vraag naar goedkope woonruimte vele malen groter is dan het aanbod, aldus de commissie.