Nieuws “Pak ook huisjesmelker bij studenten aan”

“Pak ook huisjesmelker bij studenten aan”

Utrecht – De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij dat Minister Blok huisjesmelkers strenger wil gaan aanpakken. De aanleiding is misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten, maar ook studenten leven te vaak in (brand)onveilige of slecht onderhouden panden. De LSVb wil daarom dat de nieuwe wet die dit mogelijk gaat maken, ook rekening houdt met studentenhuisvesting.

LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Studenten zijn vaak afhankelijk van (particuliere) kamerverhuurders, maar door het grote kamertekort van 30.000 kamers zijn studenten een kwetsbare groep huurders. De LSVb krijgt vooral klachten over studentenhuizen waar slecht tot geen onderhoud van de woning plaatsvindt. Dit kan tot brandonveilige situaties leiden. Andere veel gehoorde klachten zijn te hoge huurprijzen en intimidatie of bedreigingen.

Veel studenten durven dan ook geen actie te ondernemen tegen de verhuurder. Voor iedere huurder staan tien anderen in de rij en dus nemen zij hun situatie voor lief. Dit is onacceptabel en daarom pleit de LSVb al jaren voor een hardere aanpak van huisjesmelkers. De voorgestelde wet biedt mogelijkheden om tot concrete actie over te gaan met bijvoorbeeld een boete en in het uiterste geval een verhuurverbod.

De LSVb maakt hierbij wel een belangrijke kanttekening. Mocht een boete opleggen geen effect hebben, dan is het nodig om verdere stappen te ondernemen tegen de verhuurder. “Het mag nooit zo zijn dat studenten nog meer de dupe worden van de huisjesmelker en zij mogen dus niet op straat komen te staan”, aldus Heijneman.

Een andere mogelijkheid is dat het beheer van het pand wordt overgedragen aan een corporatie op gezag van de gemeente. Mocht hiervoor gekozen worden, dan moeten verhuurders bij wet beschermd blijven en niet uit huis geplaatst worden. Is dit niet mogelijk, dan moeten zij andere woonruimte aangeboden krijgen. Bij extreme voorbeelden van recidive huisjesmelkers (bijvoorbeeld de beruchte mevrouw Chang uit Utrecht) kan een verhuurverbod uitkomst bieden.

Tot slot moet gekeken worden of de wet losgekoppeld kan worden van de aandachtswijken, want huisjesmelkerij kan overal voorkomen.

Bron: Persbericht LSVb, 6 maart 2013