Nieuws Verkiezing van de Huurdersorganisatie van 2010

Verkiezing van de Huurdersorganisatie van 2010

*De Nederlandse Woonbond bestaat 20 jaar en organiseert in dat kader de verkiezing van de huurdersorganisatie van het jaar. De Woonbond dankt zijn succes titlelijk in belangrijke mate aan de inspanningen van zijn plaatselijke lidorganisaties. Zij hebben de afgelopen 20 jaar enorm veel gedaan om het huren betaalbaar en de woonomgeving leefbaar te houden. De hoogste tijd dus om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten. En daar kunt u bij helpen door aan te melden en te stemmen.*

*Aanmelden*
De verkiezing van de huurdersorganisatie van 2010 verloopt in twee fasen. De eerste fase is het aanmelden. De tweede het kiezen. Aanmelden kan vanaf 1 april via "deze website":http://www.woonbond.nl/ . De aanmeldtermijn sluit op 1 augustus. Iedereen mag kandidaten aanmelden, het maakt niet uit of u huurder bent, eigenaar-bewoner of verhuurder. Wel moet u toelichten waarom u vindt dat de door u voorgedragen organisatie verkozen zou moeten worden tot de huurdersorganisatie of de bewonerscommissie van 2010. U bent ook vrij om uw eigen huurdersorganisatie of bewonerscommissie aan te melden, of een ander.

*Kiezen*
De tweede fase, de verkiezing, loopt vervolgens van 15 september tot 1 november. De jury selecteert uit alle aanmeldingen drie kandidaten per categorie. U kunt meebepalen wie er wint door op de Woonbondsite te stemmen op een van de geselecteerde kandidaten. De huurdersorganisatie 2010 en De bewonerscommissie 2010 krijgen de prijs uitgereikt op 20 november tijdens de viering van het 20-jarig Woonbondjubileum in Amsterdam.

*Twee categorieën*
Dat er twee categorieën zijn, komt omdat het werk van bewonerscommissies en huurdersorganisaties sterk verschilt. Bij bewonerscommissies gaat het onder andere om flatcommissies en organisaties op wijk- en buurtniveau. De huurdersorganisatie overlegt met de verhuurder (en vaak ook met de gemeente) over de hoofdlijnen van beleid en doet dat ook titlens de bewonerscommissies.

*Criteria*
Voor de beoordeling van de huurdersorganisaties wordt in ieder geval gekeken naar het betrekken van de achterban en met title ook de bewonerscommissies. Bij de bewonerscommissies kijkt de jury naar het participeren in de huurdersvereniging. Ook gaat het om de representativiteit (worden alle bewoners vertegenwoordigd?) en de behaalde successen. Het belangrijkste is echter dat er een bijzondere prestatie is geleverd, en dat kan ook heel goed een vernieuwende en/of creatieve aanpak zijn.

*Informatie*
De Nederlandse Woonbond vertegenwoordigt 1,4 miljoen huurders. De Woonbond staat voor goede en betaalbare woonruimte, veilige buurten en sterke huurdersorganisaties. Bent u nog geen lid van de Woonbond, dan is dit misschien een goede gelegenheid om u aan te sluiten. Daarmee versterkt u de Woonbond. U kunt telefonisch een informatiepakket over het lidmaatschap opvragen via telefoonnummer (020) 551 77 55.

Bron: "Woonbond":http://www.woonbond.nl/