Verhalen Huisbaas van Ayda weigert studentenhuis goed te onderhouden

Huisbaas van Ayda weigert studentenhuis goed te onderhouden

Huurders komen door de krapte op de woningmarkt klem te zitten. Daarom nemen ze soms genoegen met een huis dat eigenlijk niet aan de eisen voldoet. Op het eerste gezicht woont Ayda met haar vier huisgenoten in een klassiek Utrechts studentenhuis. Maar als je iets langer kijkt, zie je meteen dat het huis al jarenlang niet goed onderhouden is.

Op de wc zijn lekkages en schimmel te zien, verderop zit de trapleuning los. Een ruit is kapot gewaaid en niet goed gerepareerd, waardoor er nog steeds een permanent gat in zit. Op de bovenverdieping is de vloer verrot, en ook de kozijnen zijn rot. Hoe langer je in het huis rondkijkt, hoe meer gebreken je ziet.

Ayda en haar medebewoners hebben de huisbaas al veel mails gestuurd en gevraagd om de problemen op te lossen. Maar hij geeft geen gehoor aan hun klachten. “Hij wil wel de servicekosten met 120 euro per persoon verhogen, maar we krijgen er helemaal geen service voor terug.”

Het Huurteam wordt door de gemeente ingezet om dit soort misstanden aan te pakken. “In 2022 hebben wij 715 Utrechtse woningen bezocht. Bij 646 woningen waren er misstanden. En meer dan 400 zaken hebben we voorgelegd aan de Huurcommissie, die moet beoordelen wie er gelijk heeft”, vertelt Tom van het Huurteam.

Ook Ayda klopte aan bij het Huurteam: “Ik ben heel blij dat het Huurteam bestaat. Als je problemen hebt in je huurwoning komt daar zoveel bij kijken. Dat kun je niet alleen met de Huurcommissie oplossen. Dan heb je een advocaat nodig, en dat kost heel veel geld.” En weg kan ze nog niet. “Ja, ik zit klem. De huidige woningmarkt is te onzeker. Voor sociale huur moet ik nog 12 jaar wachten. Op andere plekken betaal ik de helft van mijn salaris aan huur. Het is te duur”, geeft Ayda toe. Ze hoopt dat ze er nog een tijdje kan blijven wonen, als de problemen worden opgelost.

Toch lukt het huurders vanwege bureaucratische regels en moeilijke bewijslast niet altijd om hun gelijk te halen. Ook Tom vindt dat soms frustrerend, maar hij heeft hoop. “Er is sinds 1 juli een nieuwe wet: de Wet Goed Verhuurderschap. Daardoor hebben gemeenten nu meer mogelijkheden om in te grijpen wanneer verhuurders zich niet aan de regels houden. Hopelijk maken gemeenten hier gebruik van en gaan ze nu echt handhaven.”

Wist je dat je huur tot 70% verlaagd kan worden als je verhuurder groot onderhoud niet uitvoert?

Lees meer over onderhoud

Heeft jouw huis veel gebreken en is onderhoud hard nodig? Neem contact op met het Huurteam!

Neem contact op