Verhalen Zomaar binnenvallen, uitschelden en servicekosten verhogen

Zomaar binnenvallen, uitschelden en servicekosten verhogen

Soms zijn verhuurders redelijke mensen, soms zijn ze dat niet. In studentenstad Utrecht heeft het Huurteam meestal contact met de laatste groep. Studenten komen nu eenmaal pas bij het Huurteam terecht als ze er zelf met de verhuurder niet uitkomen.

In een huis in Utrecht wonen al jarenlang 11 studenten. Het contact met de huisbaas was in de voorbije jaren helemaal niet zo slecht. Als er iets gerepareerd moest worden, gaf hij meestal niet thuis, maar gelukkig ging er niet al te veel kapot.

Maar de relatie met de verhuurder kwam op scherp te staan toen deze als gevolg van de gestegen energietarieven de huurprijs begon te verhogen. Daarna volgde in korte tijd nog een paar keer een huurverhoging. Student Lisa: “De eerste verhoging was € 20,- per persoon en daarna ging het in stappen omhoog met € 60,- en € 80,- per persoon.”

De studenten gingen natuurlijk niet akkoord met de steeds stijgende huurprijzen en vroegen om inzage in hun energieverbruik. Maar dat wilde de verhuurder niet. Waarop de studenten besloten dat het tijd was voor het Huurteam. Hoe kwamen ze eigenlijk bij het Huurteam? “Via, via hadden we wat succesverhalen gehoord.”

Lisa vertelt dat die stap de verhuurder te ver ging. “Het escaleerde vrijwel meteen toen, op alle mogelijke manieren begon hij de confrontatie te zoeken. Hij verhoogde de huur nog een keer, was om de haverklap in ons huis en gooide zelfs spullen naar buiten. Ja, de politie werd toen gebeld, maar die bleek niet veel te kunnen doen.”

Op dit moment lopen er verschillende procedures om de problemen op te lossen. Hoe stelt de verhuurder zich nu op? Lisa: “Hetzelfde eigenlijk. Hij vervangt om de haverklap de sloten, scheldt de studenten uit en toen hij te horen kreeg dat de huurprijs te hoog was, verhoogde hij de servicekosten.”

Belangrijk is het dan ook, stelt Lisa, dat je als studenten samen sterk staat. “Het is heel vervelend dat hij zich op deze manier opstelt, maar dat is voor ons geen reden om het dan maar te laten. Tenslotte doet het Huurteam niks anders dan de juiste huurprijs vaststellen. En de verhuurder aanspreken op zijn verantwoordelijkheden. Vroeg of laat zal hij dat gewoon moeten accepteren.”

*In verband met de privacy is er een andere naam gebruikt

Wist je dat je huisbaas nooit zomaar langs mag komen? Hij/zij moet dit altijd laten weten en toestemming hebben van één van de huurders.

Lees meer over privacy

Komt jouw huisbaas vaak zomaar binnenwandelen? Neem contact op met het Huurteam!

Neem contact op